Askvoll en solig lördag

Dags att sammanfatta veckan som varit.

Söndag 29/5

Vi tog oss för motor och segel upp mot Egersund. Lätta vindar platt vatten. La till i Gyrahamn en fin narurhamn vi varit i flera gånger. Här joggade vi och grillade på kvällen.  Årets första dopp i havet blev det 12 gr. Satt på klipporna tills solen gick ned och knotten började bli otrevliga.

Måndag 30/6

Gyrahamn: Hinner ut på en tidig morgonpromenad innan regnet anländer. Vi tar en liggedag och tar det lugnt läser, pysslar om Amarant bla. Regnet håller i sig ända till natten.

Tisdag 31/5

Gyrahamn: Vaknar redan vid fem och tittar ut. Solen är påväg tillbaka. Vi fixar grötfrukosten och lägger loss vid halv sex. Sista öppna biten på ett tag att passera. Järens rev är omtalat som en farlig och otrevlig plats när det blåser hårt. Vi har tur svag nordvind gör att vi får köra motor i början. Platt vatten bara lite gammal dyning. Sjöbrisen kommer så vi hissar segel. Kryssar sen upp till Karmsundet. Vi tar natthamn  på Bukköja. Här finns ett vikingaläger uppbyggt med rekonstruerade hus. Harald Hårfagre var visst här och hade ett läger för si sådär 1000 år sedan. Grillar på kvällen och tar ett glas rött.

Onsdag 1/6

Bukköja: Regnade i natt och nu på morgonen är det fortsattt grått och disigt. Vi fixar i ordning båten och går sen den korta vägen in till Haugesund och tankar friskt norskt källvatten. Nordlig vind när vi passerar Slätta ett område som är beryktat som knepigt när det blåser hårt. Vi seglar sen in i Hardangerfjordens myning. Får en fin sträckbog upp till Leirvik där vi återigen får ta motorn till hjälp. Dagens natthamn bestäms till Kolbeinsham ca 15M syd Bergen. En liten hamn där vi är enda gästbåten. Lägger fast vid nittontiden fixar sen middag och tar sen en promenad på en backig väg.

Torsdag 2/6

Kolbeinshamn: Soligt svag nordligvind. Upp tidigt som vanligt. Motorgång,spegelblankt vatten. Vi stannar till vid den stora hängbron som går från Bergen och ut till Sötra för att tanka diesel. 82liter får vi i tankarna. Här passar vi också på att köpa lite grönsaker och glass. Vi har fortfarande färskmat kvar från Sverige. Tar natthamn redan vid tre tiden på em. Stoppar i Herdlevik ytterligare en liten fin hamn. Får lov att ligga vid en pontonbrygga. Skönt nu när tidvattnet börjar öka. Här är det ca 1 m. Ön är känd som en stor fågellokal. Man har registrerat ca 250 arter här. Vi ser några av dom. Idag är det högsommar med 25 grader och klarblå himmel. Vi tar en joggingtur på kvällen ut på en rullstensås. Ovanligt på dessa bergiga öar. Mycket rester av tyskarnas härjningar för 75 år sen finns fortfarande kvar. Sitter i sittbrunnen och njuter av ost kex och vin undertiden solen sakta dalar ner. Perfekt dag att koja till.

Fredag 3/6

Herdlevik: Sol svag nordlig vind. Frukost vid sju. Idag har vi tänkt att fixa färsk fisk. Vi stannar till vid en grundkant på ca 50 m. Spöna är klara bara kasta i pilkarna. Eva hinner knappt få i sitt förrän det nappar upp kommer en liten Sej. Krokar av den ochtar tag i mitt spö. Napp igen. Två makrillar  dyker upp ur djupet. Lyckas få upp dom i båten och ner i hinken. Eva ropar app igen. Denna gång en dubbel med två sejar. Nu har vi mat så det räcker. Stoppade inte mer än 30 min. Fortsätter norr ut. När vi kommer ut på Sognesjön kan vi segla igen sträcker bort mot sundet öster om Inre Sula. I sundet blir det återigen motor. Vinden ökar på och vi får en liten kuling på 12 m/s på slutet. Beslutar att ta natthamn i Askvoll. Här lägger vi till vid en ponton där det redan ligger två finländska båtar och en svensk. Annars ser vi inte så många båtar snittar ca två segelbåtar per dag. Vi steker fisken till middag. Va gott det är med färsk fisk stekt i smör. Färsk potatis och ärtor till gör det inte sämre. Kojar trötta vid elva tiden.

Sammanfattning av veckan. Vi har hunnit mycket längre än vi hade trott.  Vi har seglat 420 sjömil sen vi la ut från Göteborg förra fredagen. Totalt från Mariestad blir det 535M. Bra att ligga lite före planen om det skulle bli blåsigt och skitväder. Fast vi gått långa dagar känns det inte jobbigt autopiloten styr för det mesta. Vi kan koppla av med att läsa och hålla utkik. Ska försöka få lite bilder så småningom.

Annons

Om amarantmsk

Vi är två seglare som gillar att segla från tidig vår till sen höst. Seglar oftast långt på somrarna. Samtidigt gillar vi att vandra fiska och cykla. perfekt att kombinera med segling.
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s