Sol sol sol

Söndag 5/6

Florö. Sol Nord 8-14m/s. Åven den här dagen verkar bli bra. Lugnt i hamnen de flesta sover när vi kastar loss vid åtta. Motvinden håller i sig så motorn jobbar vidare. Medström i början. Upp mot Bremanger halvön blåser det på ordentligt. Suger till med 15 m/s i byarna. Ingen direkt sjö eftersom vi är inomskärs. Så småningom når vi fram till Hårnålen ett berömt klipputsprång drygt 800 m upp. Här får inte hurtigrutten tuta längr för risk för sten ras. Jag avstod därför från ett ordentligt vårskrik för att inte riskera att få en sten i däcket.image

Väl runt styrde vi in i sundet vid Målöy. Husen ligger på fina rader upp mot fjällsidan. Gatorna har nummer namn med nr 1 längst ner och 7 längst upp. Riktigt enkelt att komma ihåg. Ser några segelbåtar i marinan när jag kollar i kikaren. En svensk scanmar 33 ligger där. Bron håller 46 m så inga problem här.imageVi styr vidare genom sundet och får Silda i sikte. Här planerar vi att stanna för natten. Styr in i hamnen och lägger till vid gästpontonen. Inga andra gästbåtar här. Vi knyter fast och drar direkt ut för att upptäcka ön. Tio fastboende ska de finnas. När vi kommer längst ut i nordost tar vägen slut. Här ligger ett fint vitt hus. En norrman hejar på oss. Vi hejar tillbaka och talar om hur fint det är här. Vi blir inbjudna på en öl och tillbringar sen en dryg timme med att sitta och prata. Får reda på mycket om Silda och Målöy. Han hade jobbat som maskinist på olika fartyg bla stora gastankers som gick rutten Persiska viken till Japan och tillbaka. Eva fattar tycke för en lampa gjord av en glasburk. Vi köper en sådan, blir skoj att ha som minne. Han visar oss runt i det gamla fint renoverade huset som stått här sedan 1907. Kraftig timmerstomme som ska stå emot stormar och orkaner som drar in här vintertid. Får berättat om nyårsorkanen för ca 5 år sedan som orsaka stora skador på ön. Han fick sin lada raserat av den hårda vinden bara stengrunden står kvar. Vi tar sen en tur på stien runt ön och upp på toppen där vi har en härlig utsikt. Här ser vi det magnifika Stadlandet som reser sig i som en vägg i norr. Vi hoppas vi kan runda detta kap i morgon om vinden är med oss. Här blåser det kuling  eller mer flera dagar i veckan och sjön kan gå mycket grov. Det räknas som en av norges blåsigaste platser. Vi kommer att starta tidigt i morgon vid soluppgången för att få bästa förhållandet när vi ska runda. Hoppas på att det går bra. Blir tidigt ner i kojen för att vara utvilade.

Annons

Om amarantmsk

Vi är två seglare som gillar att segla från tidig vår till sen höst. Seglar oftast långt på somrarna. Samtidigt gillar vi att vandra fiska och cykla. perfekt att kombinera med segling.
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Sol sol sol

  1. Helge skriver:

    Takker for et trivelig besøk. Velkommen tilbake til Silda.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s