Mot Vänerns tvilling

Onsdag 15/6

Sandnessjöen sol nord 4-9m/s.

Klarblå himmel möter oss när vi slår upp ruffluckan. Vi är som vanligt ganska morgonpigga och lägger loss vid åtta. Motorn tuffar på som vanligt. Vi är på väg till Väners tvilling Luröy. Framme vid lunch. Enda båten här förutom några små roddbåtar. Fina nya pontoner men tyvärr mycket dragigt. Vi fixar lunch och tar en liten promenad genom den lilla byn. Finns en affär så glassboxen får släppa ifrån sog två strutar. Beslutar att gå vidare till en mer skyddad hamn några sjömil längre norrut. Rundar Luröys västsida. Och rullar sen ut genuan och sträcker upp mot Tonneshamn. En rel nybyggd hamn med fina pontoner och full service. Lägger oss längst ut på nock på en brygga. Fixar em fikan. Går sen upp och besöker den stora grottan som istiden har grävt ut i berget. Den är 180 m lång och jättehögt till tak. Utnyttjar sen den fina duschen som finns här innan det är dags att steka nyfångade sejfile’er. Tog bara upp tre st lagom stora. Släppte tillbaka de små.  De smakar utmärkt. Innan vi kojar sätter vi upp sittbrunnskapellet för regn är påväg. Enligt YR ska det dra in sent i natt och hålla på fram till torsdag em. Vi funderar på att ta liggedag i morgon. Kojar vid halv tolv.

Torsdag 16/6

Tonneshamn: duggregn N 10 m/s

Visst  regnade det i natt men när vi vaknar duggar det bara lätt och himmlen ser ganska ljus ut. Det dröjer inte länge förän lite blåa hål dyker upp i det grå. Vi tar det lugnt och utnyttjar tvättmaskinerna som finns här. Tre maskiner fyller vi och sedan torktumlar vi det. Perfekt att fixa till det en sån här dag. Passar också på att lägga över massa kort till datorn och samtidigt radera massa dåliga. Eva bakar scones till fm fikat smakar gott med smör och honung på. Solen har lyst igenom ordentligt nu och regnet har dragit norrut. Vi läger loss och går 10M upp till Rödöya. Påvägen passerar vi polcirkeln på 66.32′. På Vikingöya står ett monument i form av en jordglob för att marketa var den osynliga linjen går. När jag kollar navigatorn visar den exakt 1000M seglade från Mariestad. imageEfter ytterligare sju sjömil är vi framme vid Rödöya. Hamnen ligger precis nedanför det 450m höga berget. Eftersom vi är på sydsidan tror man ju att det ska ge lä för nordanvinden. Men ack vad fel man kan ha. Vinden kommer över toppkammen och rasar sen ner med väldig fart i hårda kast på 15m/s. Vi lägger till långsides. Inga vågor men vinden sliter och drar i Amarant. Två segelbåtar här som också vajar fram och tillbaka. Vi får gilla läget för nu ska vi göra ön. Först ska dock de sista sconesen ätas upp och sköljas ner med lite kokkaffe.image.jpegVi får en jättehärlig ö tur först brant uppför till en platå där vi har en underbar utsikt. Sen sista biten upp till toppen på en kam. Vinden rycker och sliter lite i oss påvägen upp. Väl uppe kan man lägga sig på kanten och titta 400 m rakt ner. Hit åker basejumps fans för att kasta sig ut och dyka neråt innan de drar i fallskärmens utlösningslina. image.jpegFortsätter sen turstigen runt ön innan vi efter tre timmar är tillbaka vid båten. Solen står fortfarande högt vi är ju nu i midnattsolens rike. Tyvärr skymmer berget solen vid elva så vi missar att se solen ovanför horisontkanten. Vi tar det en annan dag för vi kommer nu ha midnattsol till slutet på juli.

Fredag 17/6

Rödöya sol nord 10-13m/s.

Natten blev lite rullig Amarant krängde och slet i förtöjningslinorna. Knakar och brakar när linorna sträcks. Vaknar och lyssnar är uppe och kollar en gång men allt är ok. Somnar om och vaknar vid sju. Vädret är bra känns lite varmare. Vi ska segla till Engen idag för att ta oss upp till glaciären. Seglar med genuan halva sträckan idag. När vi kommer längre in i fjorden dör vinden ut så motorn får ta över. Stannar för att fiska. För direkt en 2 kg Torsk  följt av några sejar. Sparar två resten får simma tillbaks i havet. Möter en ordentlig motorbåt som har en liten leksak på akterdäck. imageMan kanske skulle satsa på en sådan till nästa säsong och sälja cyklarna. Enligt Aisen heter den T6 nationalitet KY vilket land det nu är. Får kolla upp det. Såg ingen flagga på den. Möjligtvis är det James Bond som är på semester. Vi lägger till vid flytbryggan och äter lunch. Glaciären ligger som en vit flod på bergskanten.image.jpegDet är ca tre kilometers promenad fram till berget där glaciären ligger. Svartisen är Norden största glaciär och även den som går längst ner mot havet. Just här ligger den ca 200 m ö h. Tyvärr drar den sig tillbaka varje år. Den globala uppvärmningen gör sitt bästa för att smälta den flera tusen år gamla isen. Fjället är helt renskrapat av isen. Klipporna är slipade till en härlig yta. Vi går ganska långt upp utmed iskanten. Massor med sprickor gör att isen ser ut som stora pyramider. Här vågar vi oss inte in. Smakar på isen. Tusenårigt smältvatten smakar  riktigt gott. Vad är bäst före datum på vatten? Någon som vet  sätter oss vid iskanten och fikar. Det är ordentligt varmt nu kortbyxor kortärmat är det som gäller. På vägen hem tar vi den andra vägen runt sjön som bildats av smätvattnet. Vi måste då vada över två  smältvattens bäckar ca 20 m breda och knädjupa. Här var det kallt vill jag lova. Tårna stelnade till direkt av det nollgradiga vattnet. På andra sidan var det bara att tömma skorna på vatten och snabbt få fart på bena för att få upp blodcirkulationen i fötterna. Vi är ute ca fyra timmar innan vi  vid 20 tiden är tillbaka vid båten. Middag blir stekt torskfile med potatis, gröna ärtor och majonäs. Resturang Amarant levererar alltid utsökt mat. Guide Michelin måste nog göra ett flytande besök här. Vi har nu varit ute i tre veckor och är hittills jättenöjda med vad vi har upplevt. Hoppad att fortsättningen blir lika bra.

Annons

Om amarantmsk

Vi är två seglare som gillar att segla från tidig vår till sen höst. Seglar oftast långt på somrarna. Samtidigt gillar vi att vandra fiska och cykla. perfekt att kombinera med segling.
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s