Efter regn kommer sol

Måndag 20/6

Bodö : Mulet lätt regn svag vind från Nord vest.

När vi vaknar regnar det fortfarande lite lätt men sakta men säkert ger det sig. Vi utnytjar förmiddagen till att handla mat. Vi konstaterar snabbt att grönsaker och rotsaker är rejält dyra här i Nordnorge. Potatis 37kr/kg, rotselleri 98kr/kg. Morötter 38kr/kg. Vi får köpa lite ändå. Passar också på att besöka turistbyrån och få lite info om platser norr om oss. I en sportbutik blir det lite inköp fritids byxor till oss båda. Varma ullsockar åker också ner i kassen. Kläder håller ok priser tycker vi. I båten blir det förmiddagsfika innan det är tankdags. Både vatten och diesel fylls på 83 l diesel fick vi plats med. När vi lagt loss och lämnat Bodö bakom oss ser vi att vinden ligger rätt. Upp med seglen och en lugn och fin halvvind för oss sakta mot nordost. Farten varierar mellan 2-5 knop.  Idag ska vi bara till Kärringöy så det gör inget att det går långsamt. Några sjömil innan vi är framme stannar vi till och fiskar. Som vanligt napp direkt tre torskar blir det. En släpper vi tillbaka för det räcker med två. Vi orkar inte äta mer.

image

När vi lagt till blir de snabbt fileade och lagda i kylboxen.

Kärringöy är en gammal handelsplats för fiske. Här var de liv och kommers under 1800 talet och början på 1900. Här finns det kvar byggnader från tiden och ett museum vi ska besöka i morgon. Vi går runt i byn och tittar oss omkring. Ptatar med en äldre man om hur det är att leva här. Sommaren med midnattsolen gillade han. Däremot den mörka vintern med regn och dimma ville han helst slippa. Tidigare hade han varit med på vinterfisket efter torsk och sej på Lofoten. Numera var han pensionär och njöt av livet.

Solen har nu varit framme hela eftermiddagen. Härlig utsikt mot de fortfarande snöklädda bergen. Långt bort i horisonten ser vi bergen på Lofoten sticka upp. Det är bara 60 sjömil dit. Snart så är vi där. Sitter på däck i kvällsolen. Tyvärr är det ingen värme isande kall vind från nord atlanten gör att tempen är beskedliga 8 grader. Men vad gör det när utsikten är bedövande vacker.

Vi får se om vi orkar vara uppe till midnatt för att se solen stå lågt på himlen.

Annons

Om amarantmsk

Vi är två seglare som gillar att segla från tidig vår till sen höst. Seglar oftast långt på somrarna. Samtidigt gillar vi att vandra fiska och cykla. perfekt att kombinera med segling.
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s