En ny dag tar vid.

Onsdag 23/6

Kärringöy: mulet sydväst 5-7 m/s

Efter gårdagens besked känns det skönt att kasta loss igen. Seglen hissas och vi drar ut på en fin slör norrut. Till en början inomskärs genom smala öband. När vi passerat Nordskot lägger vi om kursen och styr ut till havs. Här tar hestfjorden vid. Riktigt disigt föröver gör att vi inte kan se de höga bergen på Lofoten. Vi har en lång härlig dyning som ligger kvar efter nattens kuling.vi åker upp och vi åker ner. Säkert 70m mellan vågtopparna. Amarant trivs nu när vågorna forsar runt stäven och kölvattnet är turkos grönt. Fem sjömil från land dyker bergen upp. Vi tar sikte på ön Skrova som ligger längst ut i havsbandet. Vi går in mellan skären och svänger in i den skyddade hamnen. Vid flytbryggan står samme norrman som tog imot oss i Bodö. Han ligger nu här med sin Princess 42a. Får tips om att ta en tur upp till toppen på ön. Det får bli i morgon för nu ligger toppen i moln. Vi tar en promenad runt byn innan regnet återkommer. Kvällen blir lugn i ruffen med bokläsning och god mat. Det sista av fisken äts upp tillsammans med lite vitt. Trötta somnar vi vid elva.

Torsdag 24/6

Skrova: lätt mulet nästan lugnt.

När vi vaknar är klockan redan halvåtta. Det märks att man har varvat ner ordentligt nu. Vi fixar den vanliga morgongröten som alltid är lika god med hemlagat äppelmos till. När vi sen tittar utt ser vi att toppen på berget är molnfri. Vi sticker snabbt ut på promenad. En stenig stig som blir brantare och brantare. Tillslut är vi uppe på toppen och får en härlig utsikt över lofotenbergen.image.jpegVäl nere igen blir det fika innan vi lägger loss och styr över den spegelblanka fjorden till Kabelvåg. Bara 5M hit tar en timme. Här i byn är det marknad i dagarna fem. Vi lägger oss långsides en nors katamaran och går sen upp i byn och kollar. Många stånd av olika slag. Vi lyckas ju givetvis bli ett antal norska kronor fattigare. Bland annat nybakade löffsor med grädde socker och kanel. I en annan bod blir det inköp av tröjor i merrinoull till oss båda. Vi hade ju tröjor med oss men två till får också plats. Hittar också en födelsedagspresent till äldste sonen som han får om några veckor när han dyker upp. Köper lite taimat till lunch som vi spisar innan vi lägger loss igen.

Nu bär det av till ett av resans delmål Henningvaer. Här har jag och Eva en innestående sextioårs present vilande. Fick den på min födelsedag i mars och nu ska den utnyttjas till fullo. Den gäller på Klättercafe’t här i byn. Vi lägger fast precis efter en annan svensk båt Amorina som vi träffat tidigare. Innan vi går ut på byn blir det em fika med de nyinnköpta löffsorna. De smakar nydeligt som norsken skulle sagt. Vi letar oss fram på de smala gatorna till cafe’t som ligger precis nere vid vattnet. Jättemysigt verkar det. Vi beställer bord till kl 19. Tar sen en bytur runt. Mycket turister här. Henningsvaer är en av dom mest besökta  platserna här på Lofoten. Det är ju inte så konstigt för det är verkligen mysigt här. Denna låga by inklämd mellan höga berg och storhavet precis utanför.image.jpegVi njuter av att solen nu är tillbaka och värmen kommer direkt. Ett glas vitt smakar bra på fördäck innan det är dags att göra sig i ordning för middag. Återkommer med mera info om menyn senare.

Annons

Om amarantmsk

Vi är två seglare som gillar att segla från tidig vår till sen höst. Seglar oftast långt på somrarna. Samtidigt gillar vi att vandra fiska och cykla. perfekt att kombinera med segling.
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s