100 nyanser av grått.

Fredag 24/6 Midsommarafton

Henningsvaer: mulet sydvest 5 m/s.

Det har regnat i natt men när vi går upp är det bara gråväder kvar. Vi passar på att köpa jordgubbar innan vi lägger loss.  Idag är det ju midsommarafton i Sverige men i Norge är det en vanlig fredag. Vi styr norrut mot  bron vid Gimsöyströmmen. Vi har haft motström hela tiden och nu trycker det på ordentligt. När vi passerar bron har vi 4.5 knop mot. Får gasa på lite mer med Volvo hästarna och kommer upp i 2.8 knop. Efter någon sjömil går det ner till mer normalt 1 knop mot. Vi får nu mer vind från sydväst eftersom vi nu är ute på havet igen.  Seglar med genua och storsegel. Rullar en del eftersom dyningen sätter rakt i sidan och vinden inte tillräckligt stark för att seglen ska orka hålla emot.

Vi ser nu Lofotens nordväst sida vassa branta toppar . Inte konstigt att många åker hit för att klättra. Måste finnas hur många branta vägar som helst upp för alla toppar.image.jpegDet är tomt på havet idag. Vi möter bara två motorbåtar på hela dagen. Fåglar är det destu mera av. Vi ser massor med lunnefåglar, trutar, sillgrisslor,tordmular ,skarvar och havsulor. Alla i full färd med att dyka efter fisk. Finns säkert många munnar att mätta inne på öarna i land. Vi hinner med både fika och lunch innan vi börjar närma oss dagens slutmål Melbuimage.jpegNorska löffsor med Römme socker och kanel är smaskens. Varmt kaffe värmer gott i magen. Tempen idag är 9 grader i luften och 8 i vattnet. Inget badväder fast det är midsommar. Vid halvfyra är vi framme i Melbu. Lite lätt duggregn i luften. Vi är enda gästbåten här och kan välja var på pontonen vi vill ligga. Drar ut strömsladden och slår på värmaren. Den sprider snabbt go värme i hela ruffen. Kapellet åker också upp så vi har torrt i sittbrunnen.

Melbu är en by som är inriktat på fiske ganska många kajer med lite mindre fiskebåtar. Här ligger inte de vrålstora vi sett längre söderut. Vi tar en lite promenad runt byen. Ser några jobbare i full gång med att riva en skola från ca sextiotalet. In till ligger en precis nybyggd skola. Här finns det pengar att satsa tydligen.

Nu startar vi vårt midsommarfirande på Amarant. Kokar potatisen och öppnar sillburken, norsk römme med rödlök. Gräslök fick vi inte tag på. Dukar i ruffen för vi vill inte frysa när vi äter. Jordgubbar med vispgrädde efter. Vi spolar både midsommarstång och små grodorna idag. image.jpegUte är det fortfarande grått men i en något ljusare nyans kanske solen visar sig längre fram i kväll. Trevlig midsommar önskar vi på Amarant alla ni som läser de här små raderna. Vi njuter fortfarande av resan vi gör. Det är nu fyra veckor sen vi kastade loss i Göteborg. Vi har seglat 1180 sjömil och inte varit inblåst en enda dag än mer kan man inte begära.

Annons

Om amarantmsk

Vi är två seglare som gillar att segla från tidig vår till sen höst. Seglar oftast långt på somrarna. Samtidigt gillar vi att vandra fiska och cykla. perfekt att kombinera med segling.
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s