Idag gör vi stan.

Fredag 1/7

Tromsö: sol +20 gr svag vind.

Idag för 27 år sen satt man på BB med en liten nyfödd son. Idag är han inte så liten längre. Vi ringer och grattulerar på födelsedagen. Firandet får vänta två och en halv vecka tills han med sambo kommer att mönstra på. Vi börjar dagen med att besöka polarmuseet. Det handlar mycket om Svalbard. Säl, val och isbjörnsjakt var dominerande där upp fram till 1960 talet. Intressant att se hur man levde i små fångst hyddor under långa perioder.  Vi fortsätter med att se val och sälfångst fartyget M/S Polstjärnan som numera ligger som ett museefartyg i ett inglasat hus. Ca 20 man levde ombord i flera månader långt uppe i isiga farvatten mellan Grönland och Svalbard. Rekordet för fångade sälar var ca 3500 på en resa. Numera är den säljakten förbjuden. I närheten av fartyget ligger Polaria ett museeum och akvarium med fiskar sälar och andra havslevande djur. Vi får också se på två filmer en panoramafilm om Svalbard och en film om Norrskenet. Härliga vyer och bilder. Innan vi tar oss till båten stannar vi till på Tromsös och Norges numera äldsta pub som är i drift. Här blir det både mörkt Nordlys öl och ljus Mack pilsner i glasen. Inte dumt alls. De rann ner snabbt i halsen.image.jpegNär vi kommer till båten blir det både luch och middag på samma gång. Idag sista fiskarna vi tog i förrgår. Sex sejfileer blir fina sejbiffar i stekpannan. Ihop med ris och sås med pepparrot smakar det prima.

Lite båtunderhåll hinner jag med också passar på att olja in teaken i sittbrunn. Det blir riktigt bra. Lättare att torka av och hålla rent.

På kvällen tar vi en promenad till friluftsområdet som ligger vid den liilla sjön paradisvattnet. Här har kommunen fixat ett aktivitets centrum för alla möjliga sporter. Skidspåren som finns här är ordentligt breda och elbelysta. Vore perfekt att testa en vinter.

Lugn fredagskväll blir det nu. I morgon drar vi vidare norrut. Vi har inte bestämt var vi ska vända än. Tids nog tar vi väl ett beslut. Beror på väder och vind. Den 19/7 ska vi ju plocka upp Johan, Amy och Joakim någonstan i närheten av Tjeldsund. Det får vi ju inte missa.

Annons

Om amarantmsk

Vi är två seglare som gillar att segla från tidig vår till sen höst. Seglar oftast långt på somrarna. Samtidigt gillar vi att vandra fiska och cykla. perfekt att kombinera med segling.
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s