Paradiset byts snabbt.

Söndag 3/7

Havöysund: syd-ost byig 10m/s

Gårdagens magiska kväll med spegelblankt vatten kan snabbt bytas mot hård vind, brytande kort krabb sjö och vindbyar upp mot stormstyrka. Det fick vi verkligen känna på i natt. Efter att vi rundat Sildas västudde var vädret fortfarande magiskt. Vinden började komma i små varma pustar inifrån land. Vi hissar snabbt på storen och rullar ut genuan. Motorn stoppas efter 78M gång. Snabbt är vi upp i sex knop. Fin halvvind. Ca fem sjömil senare har vinden ökat på till 10m/s. Dags att rulla in en del av genuan. Sex varv rullar vi in. Farten minskar inget men vi går mer upprätt fart nu 7.4knop. Längre fram ser jag en markant kant i vattnet och mycket mer vita gäss på vågorna. Där blåser det mer. Vi känner också hur det tar i. Eva får gå upp på däck och plocka ner storen för snabbt ökade det till 15m/s. Nu börjar en hoppig resa upp mot Hammerfest. Vinden hoppar upp och ner mellan 10 och upp till 20 m/s i byarna. Samtidigt har vi medström så farten är hög långa stunder ligger det på 8- 9 knop. Toppfarten för natten blev 11.5 knop. Solen står som lägst nu men tyvärr skyms den av berg i nordimage.jpegEva går ner vid två tiden och kojar. Jag fortsätter upp förbi Hammerfest och tar sikte på Havöysund borta i horisonten. Vinden gick ner ett tag så jag rullade ut genuan.  Efter Hammerfest nord udde kommer det riktigt mycket fallvindar så vi riktigt skenar fram. Rullar in sex varv för att minska på trycket i riggen. Nu har vi också fått motström. Så fast vi seglar i åtta knop har vi bara sex på GPS- en. Det gör att vågorna blir riktigt korta och bryter. Flera gånger får vi små brott in från aktern. Det är mycket sällan vi upplevt tidigare. Vi har stadigt vind nu mellan 15-18 och mer i byarna. Tjuter och ylar i riggen. Vi beslutar att skippa Nord kap idag och lägga till i Havöysund och vänta ut vinden. På slutet precis när vi ska gå in mot hamnen får jag se hur fallvindarna drar upp vattnet i små tromber. Vi rullar snabbt in hela genuan innan vi kommer fram tilldet området. Motorn får gör jobbet ihop med vindpressen i riggenEva försökte ta kort på det rykande vattnet.image.jpeg

När vi får en sån vindstöt i ryggen rycker man riktigt till och vattnet ryker runt båten.Som tur är har vi bara två sjömil kvar innan vi är i lä av hamnen. Vid halv nio lägger vi fast vid en ponton i fiskehamnen. Finns inga separata gästplatser här. Vi har seglat 147M  sen vi la loss i Tromsö igår.

Nu plockar vi snabbt i ordning fixar frukost och kryper sen till kojs. Skönt att sova några timmar nu.

Annons

Om amarantmsk

Vi är två seglare som gillar att segla från tidig vår till sen höst. Seglar oftast långt på somrarna. Samtidigt gillar vi att vandra fiska och cykla. perfekt att kombinera med segling.
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s