På gång igen.

Söndag 3/7

Havöysund sol avtagande vind.

Vaknar vid tolv. Det var skönt med några timmars sömn. Vi fixar lunch direkt och går sen en promenad runt den här byn. Hittar ett elljusspår i utkanten. Eftersom det inte finns några träd här uppe så blir det ju kalfjäll direkt. På vintern måste ju skidspåren blåsa igen direkt. Vindstilla är det ju inte så ofta då. När vi kommer tillbaka till båten fikar vi. Eva kommer med förslaget att ska vi inte lägga loss och gå vidare. Jo det är nog en bra ide’. Sagt och gjort vi lossar och går ut. Rullar ut genuan till att börja med och sätter kursen mot Gjesvaer. Vinden har gått ner betydligt så vi hissar storen efter ett tag. När vi närmar oss Gjesvaer tar vi ett nytt beslut att nu satsar vi på Nordkap. Vi kan inte få bättre förhållanden. Sol, slör 5m/s, inga vågor. Sakta men säkert rundar vi upp och får se Knivskärsudden som faktiskt ligger längre norrut än nordkap. Den är dock inte så spektakulär. Har inget lodrätt stupp som kapet. När vi passerar udden på ca 100 m avstånd ser jag en kille stå där. Han har inte sett oss komma. Ger upp ett riktigt tjut. Han tittar upp och ser mycket förvånad ut. Havet var ju tomt förut och nu är det en segelbåt där. Vinkar till honom och han vinkar tillbaka med en flagga som ser tjeckisk ut. Kollar GPSen vi har seglat 1512 sjömil sen start. Det har tagit 34 dagaroch vi är nu över latitud 71

 

Vi har nu en fin slör med fart runt 7 knop mot kap udden. Det känns magiskt att tänka på att vi verkligen har lyckats komma så här långt norrut. Att vi samtidigt har sån tur med vädret gör ju inte saken sämre. När vi satt hemma och spånade så trodde vi knappt att det var möjligt att hinna hit och nu är vi här. I kikaren ser jag massor med folk stå uppe vid utsikten. Klippan är ju flera hundra meter hög så de ser ut som små prickar. Roligt för dom att se en segelbåt här på havet. Det är ju helt tomt på båtar. Närmaste land norrut är ju Svalbard och 1200 M bort ligger nordpolen.

När vi rundat udden har vi inte långt kvar till hamnen i Skarsvåg. Det är världens nordligaste fiskeläge. Ligger bara 5M från udden. Vi styr in mellan de höga pirarmarna som ska ge skydd mot nordliga stormar. Som vanligt är det inga gästbåtar i hamnen. Vi ser snabbt att det finns en ledig plats på pontonen med alla små fiskebåtar. Den måste ju vara vigd för Amarant. Glider intill och lägger fast efter ytterligare 30 M färd.

Då är det dags att fira rundningen av Nordkap. Av mina jobbarkompisar fick jag en flaska champange när jag fyllde år  med kravet att den skulle förtäras i Norge. Nu passar det perfekt att ta fram den sjölagrade flaskan. Skjuta korken i havet och slå upp två fulla glas med den bubblande drycken. Vi utbringar en skål för Nordkap och för en fin segling hit och en önskan om en lika fin segling hem.image.jpeg

Vi hinner också med en kort promenad i det lilla fiskeläget tyvärr syns inte midnattsolen här. Ett hamnberg stoppar solens strålar men vi ser strålarna lysa upp bergsidan på andra sidan hamnen. Kojar trötta och nöjda vid halv tolv.

Annons

Om amarantmsk

Vi är två seglare som gillar att segla från tidig vår till sen höst. Seglar oftast långt på somrarna. Samtidigt gillar vi att vandra fiska och cykla. perfekt att kombinera med segling.
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s