Sej sej sej.

Onsdag 6/7

Hammerfest: mulet, bleke och 14 grader.

När vi slår upp ögonen efter en god natts sömn vid halv åtta har regnet slutat. Kvar är bara gråa låga moln som gör att fjälltopparna är borta. YR lovar dock att solen ska komma idag vid middagstid.

Glömde att skriva igår att vi kunde lägga till ytterligare en valsort  på listan. När vi var på väg från Honningsvåg just där strömmen var som starkast dök det upp två Delfiner tre meter från båten. Det var två vitsidingar. Det gjorde två hopp framför bogen och sen var de borta. Har sett sådana på Nordsjön år 2000. Trodde dock inte att de gick så här långt norrut. Roligt att se dom var det.

Vi tar en förmiddags promenad i stan. Vi tar zick zack stigen upp på stadsberget som stan kurar bakom.  Fin panorama utsikt över stan härifrån. Kommunen har satt upp massor med snörasskydd gjorda av kraftiga järnbalkar för att skydda husen där ner mot laviner. Det är säkert väl investerade pengar. Tillbaka nere i stan tar vi en fika på Ellens kafe’. Mycket gott fanns att välja på. Vi valde kanelbulle och en god chokladkaka. Har ni vägarna förbi Hammerfest passa på att fika på Ellens nere vid hamnen så blir ni nöjda.

Vi lossar förtöjningarnaklockan 12 efter att vi köpt räkfyllda vårrullar i en fiskaffär. Det kommer bli vår lunch lite senare. Idag är det helt spegelblankt vatten. Tidvattnet är mot idag. Har fått tips av en kille i en Targa 44 att gå nära land på sydsidan av fjorden för där är strömmen svagast. Gör så och det stämmer bra. Första sex sjömilen hade vi till och med medström.

Matförrådet behöver också fyllas på. Kollar in fiskbeståndet med hjälp av ekolodet. Vid en udde där det strömmar lite får jag kraftiga utslag på djup mellan 10 och 15m. Eva tar på sig jobbet att dra upp maten. I med krokarna och ett ryck. Napp direkt upp kpmmer tre sejar. Jag krokar av och avlivar. Eva droppar åter i krokarna nu hinner dom knappt ner till rätt djup innan de är napp. En del nappar till och med med stjärten. Efter åtta sejar är det nog. Nu har vi mat till minst tre måltider. Jag rensar och file’ar direkt innan de åker ner djupt i kylboxen. Under tiden fortsätter Eva söderut. Lunchen på vårrullar med ris äts i sittbrunnen under tiden vi går. Det är så plat vatten att vi kan ta upp bordet och duka på. Ingen risk att det ska rulla.

Vi har bestämt att gå till Hasvik idag längst söderut på Söröya. Vid halv sju är vi framme och kan slå av motorn. Idag hade vi inte kommit långt om vi skulle seglat. Bra att Amarant tuffar på bra för motor. Vi lägger som vanligt till i fiskehamnen bland de andra fiskebåtarna. Det är ju där vi hör hemma numera.image.jpegHär kan man både hyra småbåtar för fiske eller åka ut med större båtar och ta storfisken. Det är tyskar och polaker här ser jag på bilskyltarnaimage.jpegVi tar en promenad i byn. Man får en känsla av lite vilda western här. Husen ligger utslängda lite här och där på fjällmarken. Vissa i bra skick andra skulle behöva lite omsorg. En mataffär , en pub, ett hotell, en verkstad och en fiskemottagning det är det hela. Samtidigt har de både bilfärja och hurtigbåt till ön. Vissa pendlar nog till Hammerfest och jobbar.image.jpegLugn kväll med lite mat och fotbollslyssnande på radion. Wales mot Portugal vore roligt om Wales vann.  I morgon hoppas vi på lagom rätt vind så vi kan segla igen.

Annons

Om amarantmsk

Vi är två seglare som gillar att segla från tidig vår till sen höst. Seglar oftast långt på somrarna. Samtidigt gillar vi att vandra fiska och cykla. perfekt att kombinera med segling.
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s