Liggedag

 

 

Fredag 8/7

Skjervöya: mulet svag nordvind + 11gr.image.jpeg

Idag har vi bestämt att ta en liggedag och bara ha de koseligt. Vi äter frukost sent ( enligt oss 8,30). Vill ut och gå finns några turstier här. Vi tar ljuslöypan ut mot fortet. Där spåret startar ligger skidskyttestadium med 16 banor. Spåret startar som vanligt uppför och uppför. För att sen gå på skrå utmed ön östsida. Spåret är inbäddat i en grön härlig blommande massa med massor av fina blommor och knotiga fjällbjörkar och rönnar. När vi kommer till slutet finner vi resterna av en gammal försvarsanläggning byggd av ryska krigsfångar. Här finns rester av en kanonplats som kunde skjuta ut över lopphavet. Berget är ihåligt med gjorda stengrottor. Antaglingen förvaring för ammunition och annat. Samma väg tillbaka. När vi är framme vid båten har vi varit ute i tre timmar och gått  ca12 km och är ordentligt hungriga.

Resturang Amarant bjuder på stekt sejfile med ris,stekta bananer och haricots verts. Kocken får  mycket väl godkänt även idag.

Pratar med en båtgranne från Bodö som pratar norsk men är inflyttad från tyskland. Han håller på och lagar sitt storsegel. Han berättar att han var påväg till Svalbard men fick dåligt väder med mycket vind. Storseglet blåste sönder uppe vid Björön. Han beslutade då att vända och segla tillbaka till fastlandet istället för att kämpa mot vind och vågor för att nå Svalbard. Det var säkert ett klokt beslut. Han hade vatot där 9 gånger tidigare så det gjorde inte så mycket tyckte han. När jag berättade att vi kom från Mariestad och seglade i Vänern så hade han några vänner som flyttat till Otterbäcken. De hade köpt hus och tagit med sog segelbåten ner. Kanske vi stöter på dom nån gång.

Eftermiddagen slöar vi i ruffen. Eva målar och ritat lite av det vi sett under dagen. Här kommer några smakprov.

Varje dag året om kommer hurtigrutten och lägger till. En båt kommer norr ifrån och en söder ifrån. Last och folk hoppar av eller går på. Många turister åker hela vägen mellan Bergen och Kirkenäs och får då se nästan hela den vackra norska kusten. På vissa ställen stannar båten längre tider så folk hinner gå av och kolla in omgivningen. Sju dagar tar hela resan och  fjorton båtar sköter det hela. Enormt att Norge kan ha en sådan här service. image.jpeg

Imorgon blir det återigen segling mål är inte bestämt än. Vi tar dagen som den kommer. Väder och vind får bestämma.

 

 

 

 

Annons

Om amarantmsk

Vi är två seglare som gillar att segla från tidig vår till sen höst. Seglar oftast långt på somrarna. Samtidigt gillar vi att vandra fiska och cykla. perfekt att kombinera med segling.
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s