Tro på ödet och valkontakt.

Fredag 15/7

Skrolsvik : mulet lätt dis NW 4 m/s.

Efter att vi klarat av frukosten packar vi fika väskan och tar turstigen upp mot toppen av Sörtuva på 437 möh. Lagom brant stig myrar och små sjöar passerar vi. Hjotronen är fortfarande röda och omogna. De behöver säkert två veckor med lite mer sol för att mogna. Det tar  en och en halv timme att nå toppen. Vi skriver våra namn i toppboken som ligger i en låda. Går sen ner lite i lä och fikar. Gott med kok kaffe och ost smörgås här uppe. Vi får också besök av en kungsörn som seglar några varv över oss och kollar in vad vi är för några. Efter en halv timmer vila. Börjar vi gå tillbaka nerför. Vi har märkt att många av fjällbjörkarna har dött eller är döende på öarna här uppe och funderat på vad det kan bero på. Vi pratar om det och skulle vilja få en förklaring. Jag funderar på att leta på nätet när tid ges. Rätt som det är får vi möte på stigen. En dam i vår ålder med ryggsäck. Vi stannar och hejar. Hon pratar engelska men visar sig vara finska från Karelen. Hon berättar att hon har blivit arbetslös från ett universit i Finland och reser nu ut för att se sig omkring. När vi frågar vad hon jobbade med får vi det överraskande svaret. Jo jag är skogs ekolog. Snacka om öde. Vi frågar givetvis om hon vet något om fjällbjörkarna. Jo visst vet hon. Det är en insekt som ger sig på bladen och äter björkarna rena. Sen övervintar de i marken. Nästa års larver fortsätter med jobbet. Tillslut orkar inte björkarna stå emot anfallet utan dör och står då som gråa  döda träd kvar på fjällsluttningarna. Vi tackar för informationen och fortsätter nerför. Hon har det jobbiga kvar och traskar uppför. När hon är utom hörhåll skrattar vi gott. Tänk att våra frågor kan få ett så snabbt svar. Det måste vara ödet. Nervägen går mycket snabbare och på 50 min är vi nere igen.

 

Duschar på badbryggan innan vi fixar lunch. Lunchen blir som vanligt fisk. Idag stekt torsk med färsk potatis gräddfil med pepparrot och färska grönsaker.

Vid två tiden lägger vi loss. Slöseglar för bara genuan. Vi har en kort bit idag att gå så vi gör oss ingen brådska. Rätt som det är får jag se valar på avstånd. Det ligger en stor gummibåt där ser jag i kikaren. Vi kunde åkt dit men jag vill inte störa dom. Kikar vidare runt och får se en flock grindvalar på ett annat ställe. Vi startar motorn och genskjuter dom. Stänger av motorn och driver sakta. Valarna kommer närmare och närmare. Det är säkert ca 20 djur i olika storlekar. Ser en riktigt stor säkert 6-7 m med en kraftig ryggfena. Samtidigt ser vi små ungar simma tätt jämte sin mamma. De upptäcker oss och sätter kurs mot Amarant. Vi får dom så nära som tre meter från båten. Vi fotar och filmar  så mycket vi kan. Några valar ställer sig på huvudet och visar oss stjätfenan. Det ser precis ut som om de vinkade till oss. Några andra ställer sig rakt upp och kommer upp med huvudet och tittar på oss.  De måste ju vara nyfikna. I ca en kvart har vi dom runt båten frustande vid utblåsningen och plaskande med stjärtfenornainnan de sätter kurs från oss.  Det var en härlig upplevelse.

Vi återgår till vår kurs. Har bestämt att stoppa för fiske på ett ställe. Idag vill vi ha torsk men det är inte lätt. En får vi på ca 1,5 kg.  Men sej får vi hur många som helst. Draget hinner aldrig ner till botten innan sejen nappat. Tripplar och fyrtal är vanligt. Jag krokar av och slänger tillbaka dom. När jag fått ca trettio sejar ger vi upp sparar en rätt så stor och fortsätter sen in i hamnen på Bjerköya.

Bra plats på pontonen. Får hjälp av ett par i en stor katamaran att förtöja. De håller på med chartesegling från Tromsö och upp mot Svalbard. De har flera båtar i sin flotta. Mannen hede redan varit två turer upp till Svalbard i år med gäster.

En lite kvällspromenad blir det. Hittar ett litet kafe’ hundra meter från hamnen. Vi köper kulglass. Sitter inne för det är kyligt ute. Pratar lite med några norskar som är här på ferie. De har bott här som små och har kvar föräldrahemmen som sommarhus. Det verkar vara många som gör så husen går i arv generation till generation.

Dags att krypa till kojs dagen har varit lång och toppenbra. Bilder får komma senare för det är usel mobiltäckning här.

 

Annons

Om amarantmsk

Vi är två seglare som gillar att segla från tidig vår till sen höst. Seglar oftast långt på somrarna. Samtidigt gillar vi att vandra fiska och cykla. perfekt att kombinera med segling.
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s