Sol, dimma och tut, tut.

Lördag 23/7

Sortland:sol , dimma sw 3-6 m/s.

Sov som stockar inatt vaknar inte förän kl tio i nio. Solen lyser så fint ute. Slår upp luckorna och ser en dimmbank mitt ute på fjorden. Topparna ligger över dimman som säkert inte är mer än 50 m hög.image

Vi fixar frukosten och äter ute i solen. Sen vandrar vi den korta vägen upp till affärscentat. Kikar lite i butikerna. Hittar riktigt stora hälleflundrakrokar i rostfritt stål i en fiskebutik. Tjocklek ca 8 mm och 35 cm långa. Ok ska man få en stor hälleflundra på 200 kg så behövs det riktigt starka grejor.  Handlar mat på Bunnpris. Nu är kylboxen ganska tom och grönsaker och frukt måste fyllas på. Det går ju åt mer mat nu när vi är fem ombord. Bär ner och lastar in allt ombord för stuvning. Johan och Amy kommer med glass som vi smaskar i oss.

Lägger loss vid tolvtiden. Spegelblankt till en början. Efter 3 M kommer det sydvästlig vind. Eftersom vi inte har nån brådska så väljer vi att segla trots att det innebär kryss. Nu börjar det komma in dimma i bankar. Ibland riktigt tät. Tittar man upp är dock himmlen blå. Vi slår fram och tillbaka söderut. När vi närmar oss Brottöya hör vi en mistlur från ett fartyg akterom oss. Ett dovt tut tut. Vi har nu inte mer än 50m sikt. Slår på radarn för att se det som finns att se. Ett eko föröver närmar sig. Det visar sig vara en segelbåt på väg norr ut. På plottern ser vi nu ett Ais eko bakom oss och ett stort radareko  på radardisplayen. Det visar sig vara hurtigruttens fartyg Nordlys som är påväg ifatt oss. Han tutar flera gånger för att ge sig till känna. Plötsligt släpper dimman och vi ser klart framåt. Bakom oss är det som en grå vägg där vi tycker oss kunna urskilja en mörk skugga. Jo visst ut ur dimman kommer Nordlys och passerar oss på 100m avstånd.

Vi tycket att det ser ut som en bra svajhamn innanför Skipsöya. Sandbotten och djup mellan 4 – 11 m. Vi går in och droppar ankaret på 4.5 m djup och matar ut ca 25 m kätting. Här blir säkert en bra natthamn om vi väljer att ligga kvar.

Johan, Jocke och Eva fixar middagen som blev pasta med jättegod svamp och grönsaks sås till. Allt tar slut i ett nafs.

Den nya besättningen har fått smak på fisk och tar gummibåten ut på en fisketur. Vi får se hur de lyckas om de nu inte lyckas köra vilse i dimman som  har glidit in igen. Nya generationens mobiler med Gps och kartstöd ska väl göra att de hittar tillbaka.image

 

 

 

Annons

Om amarantmsk

Vi är två seglare som gillar att segla från tidig vår till sen höst. Seglar oftast långt på somrarna. Samtidigt gillar vi att vandra fiska och cykla. perfekt att kombinera med segling.
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s