Saltströmmen

Lördag 30/7

Bodö: sol svag no vind.

Härligt väder i Bodö idag. Vi ligger still idag. Fm ägnar vi att gå på stan och shoppa lite grann. För mig blev det ett par Diadora Mtb skor för halv priset. Enda gången man har råd att köpa 2st 47 fots båtar eller skor. Beror på hur man ser på saken. Eva och Amy hittar lite kläder på rea. Johan och Amy bjuder sen på glass.  Två kulor i bägarna skulle de vara. Kändes nästan som fyra. Oj vad mycket glass dom öser på. Gott var det i alla fall.

Lunch på resturang Amarant. Idag var det sejbiffar med potatis,broccoli och stekta champinjoner. Alla åt så grytorna var tomma.

På andra sidan pontonen ligger en stor Engelsk segelbåt. Två mastad ser ut att vara så gott som ny. Silvermetalliclackade master. Mesanmasten är nog ca 25 m hög. Båtlängden drygt 20 m. På akterbryggan står ett färdigt rensbord för fisken med knivställ för knivarna. Namnet på båten är Lady K.image.jpeg

Klockan halvfyra står vi redo för att åka ribbbåt till saltströmmen. Först får vi låna flytoveraller,flytvästar och glasögon. Vi är tolv personer i varje båt. Skepparn berättar lite hur det går till och  sen drar vi iväg. 30 knop gör den så efter ca en halvtimme är vi framme vid strömmarna. Tyvärr är det halvmåne just nu så strömmarna är som svagastmen det forsar på ganska bra ändå. Det är säkert 15 knop i  den starkste strömmen. Stora virvlar bildas. Skepparn berättar att när strömmen  är som starkast går den drygt 20 knop och virvlarna kan bli 4 m djupa. Det är en av världens starkaste strömmar. Det gäller att veta vad man gör om man ska köra igenom här.Efter att vi gjort några vändor fram och tillbaka genom strömvirvlarna far vi vidare runt en ö. Här finns mycket fina mönster i klipporna bla marmor. Vi ser även jättegrytor skapade när istiden släppte och smältvattnet forsade fram. Avslutar turen med att stanna vi en ö där ett havsörnspar häckar. Vi ser en unge träningsflyga och en vuxenfågel som sitter och håller utkik. Därefter far vi tillbaka mot Bodö. Helt klart en trevlig upplevelse. Är ni i Bodö ta tillfället i skt och åk med på en tur.

Nu är det sista kvällen för Amy och Johan. I morgon blir det buss mot Narvik för dom. Kvällsmaten fixar Johan pasta med god korvoch böngryta till. Efterrätt blir jordgubbar och vispgrädde.image.jpegUnder tiden de varit med har vädret varit mestadels sol och varmt. Vi har seglat  ca 250 sjömil sen Harstad förra tisdagen. Inga hårda vindar har stört oss utan vi har gjort det vi planerat.

För sex veckor sen kom vi upp hit till Bodö och i morgon är det dags att lämna nord Norge. Det har varit en mycket bra tur här uppe. Vi har sett och upplevt massor. Samtidigt har vi mycket kvar att se. Helt klart kommer vi försöka återvända hit upp på något sätt. Förhoppningsvis med båt igen.  Vi har seglat ca 1000 sjömil här uppe. Avstånden är långa precis som ett stenkast i norrland. Nu är det bara att hoppas att vi får en fin tur hemåt med vindar som inte är för hårda och i någorlunda rätt riktning. Vi har ju som tur är några veckor på oss innan vi behöver vara framme i Mariestad.

Annons

Om amarantmsk

Vi är två seglare som gillar att segla från tidig vår till sen höst. Seglar oftast långt på somrarna. Samtidigt gillar vi att vandra fiska och cykla. perfekt att kombinera med segling.
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s