Ut mot Halten.

Fredag 5/8

Saeterviken : mulet syd vridande mot väst.

Grått när vi vaknar och svag vind. Vi äter frukost, lägger loss och hissar segel. Idag tänker vi oss att segla ut till det lilla fiskeläget Halten som ligger som sista utpost i öbandet som börjar nere vid Fröya och sträcker sig ca 30 sjömil upp i nordost. Vi har 30 M över havet innan vi är framme. Vinden vrider upp mot väst och senare västnordväst. Kursen vi ska hålla är 245 grader. I början klarar vi det inte men sakta så kan vi höjda mer och mer för att på slutet till och med få släppa lite i skoten. Farten ligger på ca 5,5 till 6 knop. När vi är ca 10 M från Halten skiner solen igenom. Nu blir det direkt mycket varmare. Väl framme har vi blå himmel och ca 20 gr. Vi lägger till vid den nya pontonen i sydändan av hamnviken. Enda gästbåt som vanligt.

Fixar en snabblunch på bullens pilsnerkorv bröd  senap. Lite god yoghurt som efterrätt. Därefter går vi den korta promenaden till den lilla byn. Halten startade som fiskeläge 1777 för att på sent 1800 tal och tidigt 1900 tal vara mest livaktigt. Här kunde det ligga 1000 fiskare vintertid och fånga torsk och sej. Alla med små tröndelagsbåtar med segel och åror. Det var nog ett riktigt slitgöra. Sista fastboende flyttade härifrån 1977. Numera är det bara sommarboende här. De jobbar ideelt med att hålla husen i gott skick och bevara den gamla miljön. Vi pratar med ett par och får guidning i alla lokaler. Hit kan man ta sig med bår på sommaren och övernatta i husen. Sammanlagt hade de över 40 sängplatser.  När vi efter två timmar är tillbaka vid båten tar vi en fika och bestämmer sen att gå en bit till.

Nästa hamn på lagom avstånd är Sauöya. Vi börjar segla och har en fin slör i fyra knop men sakta avtar den och vi får hjälpa till med motorn. Vi styr tätt utmed det låga öbältet. Stora kontraster mot leden som går inne vid fastlandet där bergen är höga och vilda. Efter 15 M är vi framme. En liten hamn med ca 20 hus  en brygga, två pontoner. Vi lägger till vid den ena här är det tillräckligt djupt nu när det är ebb. Ensamma här med. Promenaden genom byn går fort. Enda som finns är en kyrka för två hundra personer. Numera ska det bo fyra fastboende så det har gott om plats på högmässan.

Kvällen är redan åtta så det är dags att fixa sen middag. Idag blir det makrillbiffar med römme och bulgur och wookade grönsaker. Öl till maten och ett glas rött med mörk choklad efter. Sitter i sittbrunnen och äter men här blir vi hela tiden attackerade av små knott. Det bits och kryper överallt känns det som. Första gången i år vi känner av knott. Lika bra att gå ner i ruffen och koja.

Annons

Om amarantmsk

Vi är två seglare som gillar att segla från tidig vår till sen höst. Seglar oftast långt på somrarna. Samtidigt gillar vi att vandra fiska och cykla. perfekt att kombinera med segling.
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s