Dags för Hustadvika.

Söndag 7/8

Veiholmen : halvklart So 2-6 m/s.

Vi går som vanligt iväg tidigt, kvart över sex lossar vi tamparna. Vi går en liten smal led väster om Smöla. Här ser vi fem havsörnar på olika ställen. Öarna är kala med bara gräs och mossa. Lite ljung på vissa ställen. Inga träd bara små låga buskar klarar av det vindpinade klimatet. På vissa små öar finns det hus och små fiskebosättningar. Efter ca 10 M är vi ute på havet igen Nw om Kristiansund. Vi lägger kursen ner mot Budlandet. Vinden är varierande i styrka så vi seglar för det mesta men stöttar med motorn när farten sjunker under 3,5 knop. Vi har dyning mot oss och dyning från sidan. Sedan har vi vindvågorna från öster så det blir lite vringlig gång. Möter några lastbåtar annars är det tomt på havet idag. Efter 45 sjömil har vi passerat Hustadvika. Vi bestämmer att lägga oss för natten i Norra Björnsund. Enligt hamnboken vi har ska det vara en skyddad hamn. Vind väntas senare ikväll från sydväst. Vid halvfem är vi framme. 51 sjömil blev det idag. Smyger in i hamnen och lägger oss vid pontonen längst i norr. En båt här en norsk snipa. Eftersom vi både ätit lunch och fikat innan vi var framme så skipar vi maten. Tar i stället en eftermiddagslur. Skönt att vila lite efter  dagens tur. Efter nån timme har vi piggnat till och går ut på en ö besiktning. Öarna är ihopbundna med pirar och små broar så man kan går runt i stort sett hela hamnen. Alla vägar är belagda med vit kvarts jättefint med det vita mot den gröna växtligheten. När vi gått halvvägs kommer det regn och vinden slår direkt om till Sw och ökar på bara några minuter till 15 m/s. Vi blir blöta men ger oss inte utan fortsätter promenaden. Vi är rejält blöta när vi kommer tillbaka. Vi har vinden i sidan så vi lägger dit två extra fendrar.  Eftersom vi satte upp kapellet när vi kom fram så kan vi hänga upp våra blöta kläder i sittbrunn. Här kommer dom snart torka för vinden viner in ibland. image.jpeg

Regnet ger sig vid halv nio på kvällen men blåsten håller i sig. Just nu ligger det ett djupt lågtryck mellan Island och Norge  därav den hårda vinden. Längre ut på atlanten blåser det 25 m/s. Dit längtar jag inte. Vi får se i morgon om vinden avtagit eller om vi stannar kvar och inväntar bättre  och lägre vindar. Vi har fortfarande gott om tid att ta oss hem så vi behöver inte riskera att segla sönder eller ta nån risk.

Annons

Om amarantmsk

Vi är två seglare som gillar att segla från tidig vår till sen höst. Seglar oftast långt på somrarna. Samtidigt gillar vi att vandra fiska och cykla. perfekt att kombinera med segling.
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s