Dags att dra vidare i gråvädret.

Lördag 13/8

Florö : mulet regn sydväst 7 m/s

Vi vaknar som vanligt tidigt vid sex. Tittar ut grått småregnigt + 12 gr. Vi har bestämt att gå trots regn. Vinden skulle ligga på väst så vi hoppas på mer segling idag. Frukosten klarar vi av snabbt och vi kan lägga loss vid sju. När vi kommer ut på fjärden söder om Florö så är det ren sydväst. Det ger vind mitt i nosen. Motorgång blir det. Efter sex sjömil blir vi omkörda av hurtigruttens fartyg Trollfjord. Han går ju sina stadiga 15 knop här i skärgården.  Vi lägger oss på kurs så att vi kan runda Atlöya på västsidan.  Det är inte mycket vågor så Eva passar på att baka chokladkaka till fm fikat. Det kommer bli något att se fram emot. Det regnar ganska kraftigt och jag märker att min flytoverall som jag köpte inte står emot regnet utan det sipprar in vatten nånstans vid midjan. Skitsamma regnvattnet värms upp så jag fryser inte.

När vi rundat Atlöya  kan vi falla av mer mot sydsydost. Dags att hissa segel och börja segla. Vinden ligger på sydväst 5 m/s. Farten blir ca 5.5 knop. Lite motström är det här.   Eva bjuder på fm fika med bulle och nybakad kaka. Det är smaskens i regnet. Vi styr nu mot sundet vid Skorpa som sen ska ta oss ut på Sognefjorden. Vi möter en norsk segelbåt som motorseglar. Vi har också mött tre lastbåtar på väg norrut.

Vid ett tiden är vi ute på Sognefjorden. Fin sträckbog snett över till Rudsudden. Här tråcklar vi oss fram söderut mellan öarna för att ta Mjömnesundet ut i Fensfjorden. Ny kurs på Fonnessrömmens norra del.  Vid inloppet är det segeltävling med windsurfing brädor. De seglar kors och tvärs runt lite gula bojar.

För två år sen när vi passerade Fonnesstömmen hade vi 3 knops motström men nu när vi kommer in i sundet har vi 1.5 knop medström. Det känns skönt. Här får vi gå för motor för vinden dör ut mellan de rel höga kanterna. När sundet öppnar sig kan vi segla igen. Vinden är nu västlig så vi får halvvind och slör ibland. Vi går ner det mot Lurö och in i Radsundet. Klockan är nu halv åtta så vi ser oss efter natthamn.I den lilla viken med namnet Nötlevågen ligger det några flytbryggor med fritidsbåtar. Vi tar chansen att lägga till vid den ena bryggan. Ingen att fråga om det är ok så vi chansar på att det går. Vi ska ju bara ligga här över natten och tänker gå tidigt i morgon bitti. Dagens tripp blev 66 sjömil lång helt ok. När det är grått och disigt som idag kan man ju stå på lite extra finns ju inte mycket annat att göra. Samtidigt får vi mer marginal på slutet att ta det lite lugnare om det skulle behövas.

Tankar i ytterligare en dunk diesel. I morgon hoppas jag att vi kan tanka fullt utanför Bergen. Vi drar också igång värmaren för att dra ur det lite fuktiga ur ruffen som blir när det är regnigt ute. Efter nån halvtimme är det varmt och skönt. Ute är det tretton grader och uppehåll nu vid halv nio. Passade också på att ta en kvällsdusch ute på badbryggan. Det är jätteskönt efter en dag i en fuktig ovetall. Lite varmt te tillsamman med gott bröd och några ostar  gör kvällen perfekt innan vi kojar.image.jpeg

Här ligger vi förhoppningsvis bra till i morgon.

 

Annons

Om amarantmsk

Vi är två seglare som gillar att segla från tidig vår till sen höst. Seglar oftast långt på somrarna. Samtidigt gillar vi att vandra fiska och cykla. perfekt att kombinera med segling.
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s