Dags för en kanonsegling.

Måndag 15/8

Sagvåg : uppklarnande nord 5-9 m/s.

Vaknar vid sju efter att vi sovit som klubbade sälar i natt. Ser ut att kunna bli en bra dag. Ett högtryck är på väg in och det lovas frisk bris från nord idag. Vi går och handlar på Kiwi innan vi äter frukost. Det innebär att det blir nybakade frallor till frukosten. Lägger loss vi nio. På väg ut ur den fina hamnen ligger det alla möjliga båtar. Fina gamla segelsköjter och moderna offshore båtar till oljeindustrin.

Hissar segel direkt utanför hamnen. Slörsr ner mot stora bron över till Moster. Inga problem att komma under fri höjd är 36 m. På andra sidan bron breder Hardangerfjorden ut sig. image.jpeg

Vi får en fin slör ut mot mynningen. Loggar ett tag upp mot 8 knop. Efter 18 sjömil kan vi falla av och styra över Sletta mot Haugesund. Nu blir det platt läns. Spirar genuan med spinnakerbommen i lovart. Autopiloten får göra styrjobbet. Solen har nu tittat fram och det börjar bli skönt i luften. Vatten tempen håller fortfarande bara 12,5 grader.image

Farten ligger runt sex knop nu. Pssserar rakt genom Haugesund. Idag har vi medström genom Karmsundet den skjuter på med ca 0,5 till 1 knop. Vi äter lunch och fikar. När vi når slutet på Karmsundet bestämmer vi att ta natthamn i Tananger. Det är ca 17 sjömil dit och med den farten vi gör så tar det bara 2.5 h. Passerar väst om Kvitsöya och kan sen styra direkt mot Tananger. Nu har vi 9 m/s i ryggen så vi flyter fram i stadiga 7 knop. Härligt är det. Sådana  här fina seglingsdagar har vi ju inte haft så många av i sommar. När vi är framme i Tananger är klockan sex och vi har inte rört skoten på 30 sjömils segling. Det är inte ofta sånt händer. Vänder runt och tar ner seglen och styr sen för motor in i hamnen. Sista gången vi var här var 1988 och det har hänt mycket sen dess. Nya pirar och bryggor har byggts på flera ställen. Vi lägger oss vid en grönskyltad plats.

Solen lyser gott i sittbrunnen så vi tar det lugnt ett tag med ett glas vitt vin och njuter.Hemma har skolan börjat och våra kollegor har suttit på konferencer och annat som hör till terminstart. Känns skönt att veta att vi har två veckors ledighet kvar.image.jpeg

Eva passar på att skriva i sin loggbok. Jag kommer att skriva i min lite senare. Jag har fört loggbok i alla år sen vi 1983 köpte vår första båt RJ 85-an Nirvana. Varenda dag vi varit ute finns nedtecknad. Jag tycker det är roligt att gå tillbaka och läsa vad som hände där och då. Minnet bleknar snabbt men finns det nerskrivet så blir det lättare att minnas.

Min tur att fixa middag eller kvällsmat klockan är halvåtta. Blir Pasta med köttförssås. Varmt i sittbrunn så vi sitter ute. Får besök av en båtgranne som kommer och pratar lite Han har en Swedstar 370. Han kände till den svenske ensamseglarn vi träffade i nord norge som skulle till Svalbard. Han övervintrade här i Tananger i vintras i sin Fenix. Hoppas att det gått bra uppe i Ishavet.

Vi går bort till hotellet och betalar hamnavg 100kr (billigt) dusch och ström ingår.Hoppas att norsk tv skulle visa damhandboll på Tv. Vi sitter på hotellet och väntar men tyvärr de kör brottning och gymnastik i stället. Bara att traska tillbaka till båten och koja vid elva. I morgon hoppas vi på en lika fin segling söderut. Vi har nu passerat lat 59 och har  inte så långt kvar till Sydspetsen Lindesnes där vi ska svänga österut mot Sverige. Troligtvis är vi där i övermorgon om det går bra.

Annons

Om amarantmsk

Vi är två seglare som gillar att segla från tidig vår till sen höst. Seglar oftast långt på somrarna. Samtidigt gillar vi att vandra fiska och cykla. perfekt att kombinera med segling.
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s