Dags för sammanfattning.

Söndag 25/9

Efter att vi nu varit hemma i fyra veckor och sakta men säkert komma in i vanliga rutiner är det dags att göra en lite sammanfattning av resan.

Vi var totalt ute i 95 dagar.  Av dessa seglade vi 84 dagar och låg still i 11 dagar. Vi gillar att röra på oss och gärna byta natthamn för varje natt.  Totalt seglade vi 3223 sjömil. Upp till Nordkap var det 1512 sjömil och hem blev det 1711.

Längsta tripp var 180 sjömil på 30 h och kortaste var bara 3 sjömil.  I genomsnitt seglade vi 39.55 sjömil per dag. Vi hade ju tidvis dåligt med vind så motorn gick 363h och vi förbrukade 530 l diesel. En enda dag på hela resan låg vi i hamn för att det blåste för mycket. Det var i Ålesund när vi skulle runda Statt som stormvindar gjorde att vi låg kvar.

Det här är första sommaren vi fört kassabok för att se vad vi gör av med.  Sammanlagt gick hela resan på 45000kr inkl mat , hamnavg , diesel, kanalavg, resturangbesök och diverse sevärdheter. Helt ok tycker jag  3500 i veckan för två personer är ingen dyr semester. Lite mat pengar sparade vi ju in på all fisk vi drog upp. Men samtidigt var det ju jätteroligt..

Vi lyckades få torsk, sej, lubb, makrill kolja och sill. Vi hoppades också få hälleflundra och lax men det gick inte. Vi tar dom nästa år.

Valar fick vi ju också se. Grindval såg vi mest av därefter i tur och ordning tumlare, Späckhuggare, kaskelot och vitsidings delfiner.

När det gäller Amarant så har det varit minimala problem. Bytt en kabel till startmotorn och bytt olja och filter en gång efter drygt 200h. Seglen har fungerat. Hittade ett lite hål i en lattficka nu som beror på skav när vi länsar. Lattan ligger mot sidovantet. När vi lyfte upp båten idag fanns det inte en enda snäcka eller havstulpan. Botten var så gott som helt ren. Vi målade ett tunnt lager VC 17 västkust i våras. Propellern glänste fortfarande men anoderna måste bytas i vinter efter tvåsäsonger totalt 12 månader i vattnet.

Idag kom vi till dagen då det var dags att lyfta upp och köra in Amarant i vårt båthus. Vi har förmånen att vara med i en båtgårdsförening i Mariestad  där vi har både mastkran och lyftkran. Vi sköter dom själva och sen är det bara att med traktorns hjälp dra båten in i båthuset. Härligt att stänga till och vänta på första höststormen.

Vi sjösatte 20 mars och tog upp 25 september. Vi har totalt varit ute 126 dagar i år och seglat 3514 sjömil. Amarant köpte vi 2011 i juli och nu har vi totalt seglat henne 11150 sjömil.

Det här blir sista inlägget tror jag på den här bloggen. Hoppas ni som har läst ett eller flera avsnitt haft glädje av den och kanske styr norrut så småningom. Ett är dock säkert vi ska dit upp igen. När vet vi inte i dagsläget men förhoppningsvis ska det inte dröja så många år innan vi är där igen. Nu ska vi ägna hösten att sortera bilder och filmer vi tagit och förhoppningsvis få till något slags bildspel. Om någon är intresserad att höra mer och se lite bilder går det bra att höra av sig.  Tack och hej från Ingemar och Eva på Contrasten Amarant.

Annons

Om amarantmsk

Vi är två seglare som gillar att segla från tidig vår till sen höst. Seglar oftast långt på somrarna. Samtidigt gillar vi att vandra fiska och cykla. perfekt att kombinera med segling.
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Dags för sammanfattning.

 1. Qinoa skriver:

  Hej på er, det har varit trevligt att följa er på resan. Sammanfattningen är intressant och ger bra info gällande en långsegling på sommaren. Vi hade liknande utfall då vi seglade till Norge. Hälsar besättningen på Qinoa.

  Gilla

 2. Lars skriver:

  Hej på er, vilken härlig resa. Hamnade på er sida när jag sökte på Contrast 36. Ni måste vara nöjd med båten? Själv gammal vänerseglare och exnorrbottning. Funderat på att segla till Bottenviken /Kalix och låta båten övervintra och sedan traila till Nordnorge och segla hem. Funderar på vilket håll som är bäst? Med eller motsol? Måste bara fixa en segelbåt!

  Gilla

  • amarantmsk skriver:

   Hej
   Jo vi är jättenöjda med båten. Passar oss perfekt lättseglad och bra boende. På norge kusten är det för det mesta nordliga vindriktningar som gäller i maj ,juni, från mitten på juli så svänger det till sydväst till väst. Så beroende på vilken tid du ska segla så kan du få medvind. Vi hade i stort sett motvind från sydspetsen på norge till Bodö. Lycka till häls Ingemar

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s