Vi styr mot sista hamnen i Norge.

Torsdag 18/8

Mandal : sol , No 8-10 m/s.

Vaknar vid halv sju av att det är varmt i båten. Ingen värmare på utan nu märks det att vattnet är varmare och att det redan är 19 gr i luften. Kollar vädret sol och motvind upp till 12 m/s kan det bli. Då blir det inomskärs och troligtvis motor. Vi startar vid åtta tiden. Redan efter tre sjömil blir vi lurade. Skärnöysundsbron som är 19 m hög är numera bara 16 m pga arbeten på bron. Skylten som talar om det sitter trehundra meter från bron. Bara vända om och ta en yttre väg runt Skärnöy. En omväg på ca tre sjömil. Bara gilla läget. Blåser frisk nu på morgonen. Vi har vinden mitt i nosen. En del sjö rullar in. Vi kikar lite extra på sjökortet och tar ett inner spår lite kors och tvärs mellan öarna. Det gör att sjön försvinner och vi kan hålla uppe farten. Givetvis blir det lite längre men bekvämligheten först.

När vi är väster om Flekkeröya får vi lite bättre vindvinkel och kan rulla ut genuan. Nu kan vi sträcka upp mot Kristansand och förbi. Totalt seglade vi ca fyra sjömil. Vi byter riktning och motorn får jobba vidare. Passar på att gå Blindleia nu när det är sjö utomskärs. Blindleia är en helt skyddad trång led som slingrar sig upp mot Lillesand. Vissa passager är inte mer än ca 15- 20 m breda. Det gäller att ligga rätt då så det inte blir stenkänning. Leden kantas av hundratals fritidshus. Det ena finare än det andra. Norrmännen är suveräna på att bygga så att det smälter in i naturen. Undrar var priserna ligger på, det är nog inga små pengar som gäller här.

image

image

Precis innan Blindleia tar slut måste vi passera under den här smala bron. Precis då ser vi två bilar köra upp samtidigt på bron från var sitt håll. Givetvis går det inte att mötas. Båda stannar mitt upp på bron. Efter några sekunder ger sig den ena och får backa tillbaka hela vägen till brofästet. Om det var störst som går först vet jag inte. image

På bilden syns vinnande bilen. Nu har vi bara två sjömil kvar till Lillesand. Vi går direkt till tankstationen för att för sista gången fylla tanken med norsk skattefri diesel. Tyvärr vill inte automaten ta något av våra visa kort. Blir bara fel i dataöverföringen. Som tur är har vi så mycket diesel att vi klarar oss över till Danmark  om vi blir tvugna att köra motor hela vägen. Vi kör istället in till gästhamnen och lägger fast med solen lysande rakt i sittbrunn. Det är högsommar varmt idag riktigt skönt. Lillesand är som de flesta små orterna på sörlandet vit klädda. De allra flesta hus är vitmålade riktigt tjusigt blir det mot den gröna skogen.image.jpeg

Lillesand kommer troligtvis bli sista hamnen i Norge för oss. Vi har nu varit ute  i 84 dagar sen vi lämnade Göteborg och alla hamnar vi besökt har varit norska. I morgon tidigt om vi vaknar är det meningen att vi ska korsa Skagerack igen. 85sjömil bort ligger Skagen. Väderprognosen lovar tyvärr mycket svaga vindar från No. Vi hoppas på lite mer från nord och ca 5-8 m/s. Tids nog får vi se vad det blir. I morgon kväll kanske vi kan se fram emot att se OS finalen i damfotboll på TV i Skagen och samtidigt njuta av en Tuborg. Bara att koja tidigt så vi orkar upp vid tre tiden.

Annons

Om amarantmsk

Vi är två seglare som gillar att segla från tidig vår till sen höst. Seglar oftast långt på somrarna. Samtidigt gillar vi att vandra fiska och cykla. perfekt att kombinera med segling.
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s