Vega levererar både under och över vattnet.

Tisdag 2/8

Sandnessjön : halvklart, svag nordost vind.

Vaknade redan kvart över fyra och kunde inte somna om.  Vid fem lägger jag loss Eva sover vidare. Hissar storen men det ger bara 2,5 knop så motorn får gå på låga varv. Härligt morgon ljus över bergen de sju systrarna. Snön är nu nästan helt borta. Stor skillnad mot när vi passerade här i mitten på juni.image Idag går vi genom den fina låga skärgården norr om Vega. Tusentals små låga öar med djuprännor i mellan. Perfekt att paddla havskajak här. Vi ser fem havsörnar och mycket får som betar på de trädlösa öarna.image.jpeg

Några sjömil innan vi är framme vid Vega har jag lurat ut var vi ska fiska. Hittar en djupbrant där botten går från 140 m till 15 på 300 m. Vi stannar till och släpper i båda spöna. Dröjer bara nån minut innan mitt spö böjer sig. Djupet är 60 m så det tar ett tag innan en fin torsk visar sig. Snabbt lyft upp i båten och avlivning. Ner med pilken igen. Dröjer inte mer än några minuter innan nästa torsk är på väg upp. Eva vill inte vara sämre utan signalerar att det är napp och att det drar bra. Hon pumpar upp och vevar in linan. En fin torsk visar sig går ner på badbryggan och tar den med huggkroken. Det här är största fisken vi fått hittills.

Bara att ta fram renskniven och sätta igång blir mat till tre måltider. Efter ser sittbrunnen ut som ett slakteri. Tar ett tag att skölja bort blod och fjäll. Jag rensar numera inte fisken innan jag file’ar utan jag skär fileerna direkt. Det gör att alla inälvor, huvud, ryggrad och stjärt hänger ihop. Spar mycket tid. Sen är det bara att kasta tillbaka hela paketet i havet. Blir säkert mat för allehanda vattenlevande varelser.

Vega är nu bara några sjömil bort så vi styr dot och lägger till som enda gästbåt i hamnen på Nes.image

 

 

image.jpeg

Vi fixar i ordning och byter kläder till kortbyxor och t- shirt. Solen lyser skönt och det är ca 20 gr. Går iväg och hyr cyklar för en dag. Besöker också museet som visar varför Vega är världsarv. Den här speciella lågskärgården skyddas numera mot ingrepp.

Passar på att äta lunch på ett hamncafe här på Nes innan vi trampar iväg. Små fina asfaltvägar med lite trafik. Vi trampar först till centralorten Gladstad och besöker turist byrån för att få en karta. I en fritidsbutik hittar Eva en snygg tröja och ett par fritidsshorts. Trampar sen vägen söderut ner till södra delen av ön ca 1 mil. Här får vi några regnstänk på oss men det gör inget. Samma väg tillbaka 5 km innan vi tar höger och cyklar mot Åsen och Gullsvåg. Gör ett stopp vid en lite sjö och äter äpplen.image

Sista biten hem till båten lägger vi på ett kol. En regnskur är  på väg in mot oss från fastlandet och vi vill inte bli blöta. Vi hann precis innan skuren börjar. Stannar återigen vid kafe’et för att ta em kaffe med våffla grädde och sylt. Det har vi  gjort oss förtjänta av efter ca 4 mils trampande.

Resten av dagen slöar vi gott i båten. Somnade så gott i solskener liggande i sittbrunn. Inga andra båtar har dykt upp så vi är fortfarande alena i ett sånt här paradis. Kvällsmaten blir ju givetvis stekt torsk . Oj vad gott. Torsken smälter riktigt i munnen. Undrar hur man ska kunna äta flera dagar gammal fisk hemma i höst nu när vi är så bortskämda med nyfångad fisk.image

Bara att gå till kojs och hoppas på en lika fin dag i morgon önskar en nöjd besättning på Amarant.

Annons

Om amarantmsk

Vi är två seglare som gillar att segla från tidig vår till sen höst. Seglar oftast långt på somrarna. Samtidigt gillar vi att vandra fiska och cykla. perfekt att kombinera med segling.
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s